Kuluttajakaupan peruuttamisoikeus nettihuutokaupassa

Kuluttajariitalautakunta on 22.2.2021 antanut ajankohtaisen ratkaisun koskien kuluttajan peruuttamisoikeutta ns. nettihuutokaupassa (D/1639/33/2019).

Kuluttajien oikeudet ovat turvattu tilanteissa, jossa kauppa tehdään muualla kuin myyjän toimitiloissa. Kuluttajansuojalain (KSL) 6 luvun 14 § säätää kuluttajan 14 päivän peruuttamisoikeudesta koti- ja etämyyntisopimuksissa. Teknologian käyttö kaupanteossa on kuitenkin hämärtänyt rajanvetoa fyysisen kaupankäynnin ja etämyynnin välillä tilanteissa, joissa kuluttajalle tarjotaan mahdollisuus etäkaupanteon lisäksi myös fyysiseen asiointiin. Epävarma tilanne voi tulla vastaan esimerkiksi nettihuutokaupassa, jossa kuluttajalle tarjotaan mahdollisuus osallistua huutokauppaan myös fyysisesti huutokaupanjärjestäjän toimitiloissa fyysisen huutokaupan kuitenkaan tapahtumatta.

Kuluttajansuojalain 6 luvun 16 § sisältää poikkeuksia kuluttajan koti- ja etämyyntisopimusten peruuttamisoikeuteen. KSL 6 luvun 16 § 1 momentin 10-kohta koskee etänä toimitettuja huutokauppoja, kuten nettihuutokauppoja. Kohdan mukaan kuluttajalla ei ole KSL 6:14 § mukaista peruuttamisoikeutta, mikäli sopimus on tehty huutokaupassa, johon kuluttaja voi osallistua muutenkin kuin etäviestimellä. Toisin sanoen kuluttaja menettää peruuttamisoikeuden, jos huutokauppaan on mahdollista osallistua fyysisesti. Perinteisen huutokaupan tarkoitus on, että ostajat tekevät ostotarjouksia seuraten muiden ostajaehdokkaiden tarjouksia ja sitoutumalla tekemäänsä tarjoukseen. Pääsääntöisesti huutokaupan kohde on tällöin myös huutokaupan pitopaikalla. Peruuttamisoikeus ei palvele perinteisen huutokaupan ajatusta.

Kuluttajariitalautakunnassa olleen tapauksen ratkaisussa punnittiin sitä, täyttääkö nettihuutokauppa KSL 6:16 § mukaisen poikkeuksen ehdot poistaen kuluttajalta 14 päivän peruuttamisoikeuden, mikäli kuluttajalla on mahdollisuus osallistua nettihuutokauppaan myös fyysisesti. Tapauksessa fyysistä huutokauppaa ei järjestetty, koska siihen ei ollut ilmoittautuneita.

Huutokaupanjärjestäjä katsoi osallistumismahdollisuuden täyttävän kuluttajansuojalain 6 luvun 16 § 1 momentin 10-kohdan mukaisen määritelmän huutokaupasta, kun osallistuminen huutokauppaan oli mahdollista muutoinkin kuin etäviestimillä, mikä poisti kuluttajan peruuttamisoikeuden. Kuluttaja vetosi vaatimuksessaan peruuttamisoikeuteen, koska fyysistä huutokauppaa ei järjestetty.

Kuluttajariitalautakunta piti merkityksellisenä sitä, että kuluttajalla on mahdollisuus osallistua fyysisesti huutokauppaan ilmoittautumalla siihen. Kun fyysistä huutokauppaa ei tosiasiallisesti järjestetty, ei nettihuutokauppa vastaa yleistä käsitystä julkisesta huutokaupasta. Kuluttajariitalautakunta painotti myös sitä, että perinteinen huutokauppa on kestoltaan lyhyt, kun taas netissä oleva huutokauppa voi kestää useita päiviä. Vaikka huutokauppaan oli mahdollisuus osallistua fyysisesti, ei se fyysisestikään järjestettynä olisi vastannut yleistä käsitystä huutokaupasta. Näin ollen Kuluttajariitalautakunta katsoi, että kuluttajalla oli 14 päivän peruuttamisoikeus ostamansa tuotteen osalta.

Kuluttajariitalautakunnan ratkaisut ovat suosituksia, eivätkä ole täytäntöönpantavissa kuten tuomioistuinten antamat ratkaisut.

 

Helsingissä 4.3.2021

Inkeri Koski