Autokauppaa tehtäessä on tärkeää, että myyjä antaa totuudenmukaisesti auton käyttöön vaikuttavat ja muutoin auton ominaisuuksia koskevat tiedot. Kun autoliike myy auton kuluttajalle, sovelletaan kauppaan kuluttajansuojalain säännöksiä tavaran kaupasta.
Kuluttajansuojalain mukaan tavaran tulee vastata niitä tietoja tavaran ominaisuuksista tai käytöstä, jotka ostajalle on annettu tavaraa markkinoitaessa tai muuten ennen kaupantekoa. Jos tavara ei vastaa annettuja tietoja, myyjä voi vapautua virhevastuusta vain, jos hän osoittaa, että hän ei ollut eikä hänen olisi pitänytkään olla selvillä annetuista tiedoista. Vapautuminen on mahdollista vaihtoehtoisesti osoittamalla, että tiedot eivät ole voineet vaikuttaa kauppaan tai että tiedot on ajoissa selkeällä tavalla oikaistu.
Tiedonantovirheeksi voidaan kuluttajankaupassa katsoa esimerkiksi se, että auton myynti-ilmoituksessa on mainittu huoltokirja, mutta ostajalle on jätetty kertomatta, että huoltokirja on puutteellinen. Huoltokirjan mainitseminen myynti-ilmoituksessa antaa kuluttajalle aiheen olettaa, että auton kaikki määräaikaishuollot on tehty autonvalmistajan määrittelemän huolto-ohjelman mukaisesti. Jos huoltoja ei ole asianmukaisesti merkitty huoltokirjaan, asiasta tulee kertoa ostajalle selkeällä tavalla ennen kaupan päättämistä.
Tiedonantovirheen voi muodostaa myös se, että autoa ei ole huollettu huolto-ohjelman mukaisesti. Erityisesti auton markkinoiminen ostajalle huoltokirjalla varustettuna voi antaa ostajalle syyn luottaa siihen, että auto on asianmukaisesti huollettu. Jos tämän lisäksi auton kauppahinta vastaa asianmukaisesti huolletun auton hintaa, ei ostajalla todennäköisesti ole tilanteessa velvollisuutta ryhtyä tarkemmin selvittämään auton huoltohistoriaa. Puutteellinen huoltohistoria on seikka, jolla voi olla vaikutusta kaupasta päättämiseen ja ajoneuvon arvoon.
Näyttötaakka siitä, että ostajalle on annettu oikeat tiedot, on myyjällä. Ostajalla ei ole erityistä tavaran ennakkotarkastusvelvollisuutta, vaan hänellä on oikeus luottaa myyjän autosta antamiin tietoihin.
Ostajan reklamoinnin jälkeen myyjä saa oikaista virheen, vaikka ostaja ei vaatisi virheen korjaamista tai virheettömän tavaran toimittamista. Toisinaan virheen korjaaminen tai virheettömän tavaran toimittaminen ei voi tulla kysymykseen. Esimerkiksi auton huoltohistoriasta annettu virheellinen tai puutteellinen tieto on virhe, jota myyjä ei voi oikaista.
Mikäli virheen oikaiseminen tai virheettömän tavaran toimittaminen ei ole mahdollista tai mikäli myyjä ei suorita virheen oikaisua kohtuullisen ajan kuluessa, voi ostaja vaatia virhettä vastaavaa hinnanalennusta tai purkaa kaupan, paitsi jos virhe on vähäinen. Kynnys hinnanalennukselle on siten matalampi kuin kaupan purulla. Jos ostajalla on oikeus kaupan purkuun, hänellä on aina oikeus valita sen sijasta hinnanalennus.
Virheen vähäisyyttä arvioitaessa on punnittava keskenään virheen vähäisyyttä vastaan puhuvia seikkoja ja toisaalta virheen vähäisyyttä puoltavia seikkoja.
Virheen vähäisyyttä vastaan puhuu esimerkiksi auton puutteellisen huoltohistorian tapauksessa se, että ostajalle aiheutuu riski auton rikkoontumisesta laiminlyötyjen huoltojen vuoksi. Erityisesti uudehkojen ja kalliiden ns. premium-autojen korjauskustannukset voivat olla kalliita, mikä voi merkitä, ettei virhe ole vähäinen. Lisäksi arvioinnissa merkitystä on puutteellisen huoltohistorian vaikutuksella auton jälleenmyyntiarvoon.
Kun on kyse puutteellisesta huoltohistoriasta ja tästä annetuista virheellisistä tai puutteellisista tiedoista, virheen vähäisyyttä osoittaa esimerkiksi se, että autossa ei ole tiedossa olevia vikoja tai että sitä on voitu käyttää tavanomaisella tavalla.
Jos asiaa kokonaisuutena arvioiden eri seikat puoltavat sitä, ettei virhe ole vähäinen, on ostajalla oikeus kaupan purkuun.
Kun autokauppa puretaan, tulee ostajan suorittaa myyjälle kohtuullinen korvaus auton käyttöhyödystä. Tämä tarkoittaa, että ostajan on korvattava autolla ajamiensa kilometrien mukaisesti saamansa hyöty.
Jotta ostajalla olisi oikeus vedota virheeseen kaupan purkamiseksi, hänen tulee tavallisesti reklamoida eli ilmoittaa virheestä myyjälle kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän havaitsi virheen tai hänen olisi pitänyt se havaita.
Helsingissä 23.12.2021
Mikael Kotka