Välimiesmenettelystä säätää laki välimiesmenettelystä. Lain uudistamista arvioidaan lain muuttamiseksi vastaamaan kansainvälisiä sopimuksia. Ajatuksena on saada valtioiden rajat ylittäviä välimiesmenettelyjä myös Suomeen ratkaistavaksi.
Sopimusosapuolet voivat sopia vapaasti sopimuksesta aiheutuvien riitojen ratkaisusta. Yleisten tuomioistuinten sijaan riidat voidaan ratkaista välimiesmenettelyssä, jota käytetään erityisesti liike-elämän erimielisyyksien ratkaisuun. Välimiesmenettelystä voidaan sopia sopimukseen sisällytettävällä välityslausekkeella tai erillisellä sopimuksella, minkä lisäksi osapuolet voivat sopia menettelyssä sovellettavasta lainsäädännöstä, kielestä ja paikasta. Suomessa merkittävin välitysinstituutti on Keskuskauppakamari, jonka internetsivuilta löytyy muun muassa mallivälityslausekkeita.
Välimiesmenettelyn riidanratkaisu on todennäköisesti tuomioistuinmenettelyä nopeampaa, ainakin pääkaupunkiseudulla. Todettakoon, että sopimusosapuolet voivat sopia riidan ratkaisun myös paikakunnalle, jossa asioiden käsittelyajat ovat pääkaupunkiseutua nopeammat. Riidan ratkaisevien välimiesten lukumäärä on osapuolten päätettävissä, ja myös välimiesten valintaan pystyy vaikuttamaan. Välimiesmenettely on ei-julkista riidanratkaisua, eikä menettelyssä annettuun tuomioon saa pääsääntöisesti hakea muutosta.
Välimiesmenettely ei menettelyn kustannuksista johtuen välttämättä sovellu pienten riitojen ratkaisuun. Välimiehet vaativat tavallisesti palkkion etukäteen, minkä lisäksi maksettavaksi tulee myös esimerkiksi välitysinstituutin hallinnointimaksu. Välimiesmenettelystä sopiminen estää riidan viemisen yleisiin tuomioistuimiin, mistä syystä välimiesmenettelyä harkitsevan on syytä tutustua menettelyyn kunnolla ennen siihen sitoutumista. Välityslauseke saattaa myös liikesopimuksissa sisältyä sopimuskumppanin yleisiin sopimusehtoihin.
Liike-elämässä on hyvä tiedostaa välimiesmenettelyn mahdollisuus sekä toisaalta se mitä välimiesmenettelyyn sitoutuminen käytännössä merkitsee. Välimiesmenettely voi olla yleisiä tuomioistuimia sopivampi keino ratkaista liike-elämän riitoja, mutta päätös sitoutumisesta kannattaa tehdä harkiten.