Nopea reklamointi ja kanteen nostaminen tärkeää kiinteistönkaupan virheissä

Myyjän tulee kertoa kiinteistönkauppaa tehtäessä ostajalle kaikki tiedot, joilla voi olla merkitystä kaupasta päättämiseen. Näin toimimalla myyjä välttää virhevastuun riskiä, sillä myyjä vastaa ostajalle jälkikäteen ilmenneistä virheistä, mikäli virhe on ollut kiinteistössä jo kauppaa tehtäessä.

Ostajan tulee sen sijaan lain mukaan reklamoida virheestä kohtuullisessa ajassa. Virheestä kannattaa siis ilmoittaa myyjälle mahdollisimman pian, jotta ostajan ei katsota menettäneen oikeuttaan vedota virheeseen. Reklamoinnin lisäksi myös lopulliset vaatimukset tulee esittää kohtuullisessa ajassa siitä, kun vaatimukset ovat tiedossa.

Korkein oikeus otti kantaa (KKO 2018:38) tapaukseen, jossa kiinteistön ostaja oli reklamoinut myyjälle ajoissa kosteusvarioista, mutta nostanut kanteen käräjäoikeudessa vasta yli neljä vuotta myöhemmin. Ostajan katsottiin passiivisuuden johdosta menettäneen oikeuden vaatia kaupan purkamista. Päätöksessä on merkittävää se, että korkein oikeus katsoi, että oikeus vaatia kaupan purkamista voidaan menettää ennen maakaaren 2 luvun 34 §:n kymmenen vuoden määräajan täyttymistä. Korkein oikeus katsoi myös, ettei kiinteistökaupan purkamiseen tule sovellettavaksi Laki velan vanhentumisesta.

Jos ostaja ja myyjä eivät pääse sopuun korvauksista tai kaupan purkamisesta, korvauksia tai kaupan purkamista voi vaatia käräjäoikeudessa nostettavalla kanteella. Korkeimman oikeuden tapaus koskee ostajan vaatimusta purkaa kiinteistönkauppa, mutta myös hinnanalennusta tai muita korvauksia vaadittaessa on vaarana, että oikeus vaatimuksiin menetetään passiivisuuden johdosta. Asiantuntijaan kannattaakin olla yhteydessä varhaisessa vaiheessa asian sopimisen edesauttamiseksi tai kanteen nostamiseksi.