Eurooppalainen täytäntöönpanoperuste on Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella perustettu instrumentti, jonka tarkoituksena on helpottaa vieraassa valtiossa annetun siviilioikeudellisen tuomion täytäntöönpanoa toisessa jäsenvaltiossa. Asetusta on sovellettu täysmääräisesti 21.10.2005 alkaen.
Eurooppalaiseksi täytäntöönpanoperusteeksi voidaan vahvistaa tuomio, tuomioistuimessa tehty sovinto tai virallinen asiakirja, joka koskee siviili- tai kauppaoikeudellista rahamääräistä vaatimusta. Lisäksi edellytetään, että vaatimusta ei ole riitautettu.
Eurooppalaisella täytäntöönpanoperusteella yhdessä jäsenvaltiossa annettu tuomio, sovinto tai virallinen asiakirja voidaan panna sellaisenaan täytäntöön toisessa jäsenvaltiossa. Asetuksen myötä aikaisemmin käytössä ollutta eksekvatuurimenettelyä, jossa suomalaisen tuomioistuimen tuli julistaa ulkomainen tuomio täytäntöönpanokelpoiseksi, ei sovelleta enää asetuksen soveltamisalaan kuuluvissa tilanteissa jäsenvaltioiden välillä.
Velkoja voi pyytää täytäntöönpanoperusteen vahvistamista myös ennen tuomion antamista, esimerkiksi vireillepanon yhteydessä tai käsittelyn aikana.
Eurooppalaisen täytäntöönpanoperusteen vahvistavaa todistusta haetaan pääsääntöisesti siltä käräjäoikeudelta, jossa todistuksen perusteena oleva pääasia on laitettu vireille. Hakemus lähetetään normaalina hakemusasiana. Hakemuksessa on mainittava asetus, jonka perusteella todistusta haetaan, sekä alkuperäisen asian diaarinumero.
Kun täytäntöönpanoperusteen vahvistava todistus on annettu, kantajan on haettava täytäntöönpanoa toisen jäsenvaltion toimivaltaiselta viranomaiselta tai tuomioistuimelta. Lähetyksessä on oltava mukana jäljennös alkuperäisestä tuomiosta ja täytäntöönpanotodistuksesta. Lisäksi täytäntöönpanotodistuksesta tulee lähettää käännös riippuen siitä, mitä kieliä täytäntöönpaneva jäsenvaltio on ilmoittanut hyväksyvänsä.
Helsingissä 9.4.2021
Anette Enroos